timo hellman Vox populi, vox Dei.

Päihteet suhde kansanterveys

Päihteiden (niputan tähän nyt tällä kertaa kovahkot huimausaineetkin) totaalista kieltolakia ajavat edelleen sellaisetkin tavan kansalaiset, jotka eivät sen vaikutuksesta hyötyisi. Jos sivuutetaan nyt se, että kännissä keskimäärin on kiva olla ja ihmiset tykkää olla viihteellä, ja keskitytään ihan kansanterveyteen.

Sallimista puoltaa kaksi seikkaa kansanterveyden saralla:
1. Aineiden puhtaus ja pitoisuudet
Myrkkyviina on vammauttanut tuhansia ja hyvin puhdas aine aiheuttanut lukemattomia yliannostuskuolemia. Verotuksella reguloitu ja laillinen tuote harvemmin tappaa koska, no, markkinatalous ja kuluttajansuoja.
2. Käytön tilastointi
Laillisten artikkelien käytöstä ja sen seurauksista saa helpommin verifioitavaa käppyrää kuin arviot. Sama pätee vaikka käsiaseisiin - Antti Asekauppiaan myydessä luvallisesta kivijalkaliikkeestään hallussapitoluvan omaavalle Matti Metsästäjälle kiväärin kauppa taltioituu ampuma-aserekisteriin ja alvirekisteriin. Konfliktialueilla pyöriviä miinoja ja rynkkyjä voidaan vain arvioida karkeasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jos ajatellaan huumausaineiden vapauttamista laajassa mitassa ja laillista myyntiä niin kolmas merkittävä asia on käytettävien huumausaineiden lajin säätely.

Laillinen jakelukanava toisi markkinoille tiettyjä "päihteitä". Lainsäädännöllin ja verotuksellisin keinoin pystyttäisiin säätelemään käytössä olevien päihteiden määrää ja laatua. Tätähän tehdään jo alkoholin ja nikotiinin osalta, samoin energiajuomien kofeiinipitoisuuden osalta.

Ääriesimerkkinä: Amfetamiini (tietty vahvuus) vero 10e/g. Metamfetamiini vero 30e/g. Vaikka meta "potkii" paremmin niin eiköhän käyttö siirtyisi vähemmän haitalliseen amfetamiiniin tai oikeammin käyttö siirtyisi erittäin haitallisesta metasta amfetamiiniksi. Ja tiedoksi: Amfetamiini ja metamfetamiini ovat terveydelle erittäin haitallisia ja vaarallisia päihteitä ja ovat vertailussa mukana vain ääriesimerkkinä. Amfetamiinnin vapauttaminen "vapaaseen" myyntiin on erittäin kyseenalaista ja mahdollisesti erittäin kallista kansantaloudella. Jos joskus tulevaisuudessa tullaan vapauttamaan nämä huumausaineet myyntiin niin ehkä järkevämpää olisi luoda turvallisempi stimulantti päihdekäyttöön kuin nämä.

Neljäs esimerkki olisi mahdollisuus luoda mahdollisimman vähähaittainen huumaava aine pelkäksi päihteeksi. Merkittävä osa huumausaineista on entisiä lääkkeitä, tutkimuskemikaaleja tai muita kemikaaleja. Ne on ensisijaisesti tehty johonkin muuhun käyttötarkoitukseen kuin päihteeksi. Eräs vaihtoehto olisi luoda "uusi" laillinen päihde joka olisi nykyisiä laittomia turvallisempi.

Toimituksen poiminnat