timo hellman Vox populi, vox Dei.

Onko opiskeleva vanki mahdoton yhtälö?

Lapset, vanhukset, maahanmuuttajat ja palkansaajat ovat ryhmiä, joiden etujen ajamisessa kukaan täysijärkinen ei näe mitään pahaa.

Vangit sitä vastoin ovat jokseenkin orpoja piruja ja yhteiskunnan ikävää jakojäännöstä, joiden oikeuksien ajaminen on epäseksikästä. Kansan syvistä riveistä nousee tasaisin väliajoin ääniä,  joissa haluttaisiin ulkoistaa vankeinhoito Venäjälle, saada vangit kärsimään huonosta ruuasta ja jopa palauttaa kuolemanrangaistus.

Mutta vangit eivät ole menossa mihinkään, he ovat keskuudessamme siinä missä lähihoitajat ja nuorisopoliitikotkin. Se, miksi vankeja halveksitaan niin paljon, saattaa osittain johtua pettymisestä siitä, että yhteiskunta ja kanssaihmiset ovat epäonnistuneet näiden yksilöiden kohdalla. Kyllä, kanssaihmiset - kaikkea sosiaalisen vastuun puutetta ei voi vierittää yhteiskunnan vastuulle.

Suuri osa vangeista olisi rehabilitoitavissa takaisin yhteiskuntaan oikeanlaisilla terapia- ja koulutusmahdollisuuksilla. Tällä hetkellä me emme anna vankiemme opiskella kunnolla ja katselemme vierestä tämän aikapommin muhimista.

Voima-lehden syyskuussa ilmestyneessä artikkelissa on kylmääviä lukuja: Norjassa noin 50 % vangeista opiskelee jollain tavoin päivittäin,  Ruotsissa kolmannes saa jonkintasoista koulutusta. Meillä päivittäin opiskelevien luku on 7 %.

 

Sitaatteja artikkelista, lihavoidut kohdat ovat omiani: "”Suomessa suunnilleen joka toinen vanki palautuu vapautumisen jälkeen vankilaan. Norjassa luku on alle 20 prosenttia."

"Koivumaa laskee, että 150–200 000 eurolla Naarajärvellä pystytään tarjoaamaan ammatillista koulutusta kahdellekymmenelle vangille vuodessa. Sillä katetaan kahden opettajan palkkaus ja hallinnolliset kulut. Vankila ei maksa oppilaitokselle mitään, mutta tarjoaa kaikki fyysiset puitteet opetuksen järjestämiselle.

”Hoidamme kaikki suojavaatteet ja materiaalit. Oppilaitos ei suorita muuta kuin atk-ohjelmien lisenssimaksut sekä opettajien palkat sivukuluineen.”

Vankilan johtajan mukaan vankien kouluttamisessa ei ole kuin voittajia.

”Jos vuodessa saadaan yksi vanki koulutettua ja jäämään siviiliin, sillä kuitataan kirkkaasti sijoitukset. Sitä voi pitää hyvin minimaalisena tavoitteena, ja kaikki siitä ylöspäin on jo puhdasta tuottoa.”

Koivumaa kysyykin, haluammeko yhteiskuntana vankien palaavan kiven sisään.

”Silloin heille ei järjestetä kuntoutusta eikä koulutusta, vaan osoitetaan että yhteiskunnassa on olemassa sellaisia epäonnistujia, joita pitää varoa. Mutta en usko, että kenelläkään on tällaista tietoista tarkoitusta.”

Koivumaan mielestä tilannetta parantaisi se, että nimettäisiin valtakunnallisesti ammatillista koulutusta tarjoavat vankilat ja niille taattaisiin riittävä rahoitus."

Ja sitten se oleellisin:

"Jokainen haluaa naapuriinsa varmasti mieluummin vapautuneen, joka pystyy palaamaan työelämään ja elämään normaalia elämää, kuin henkilön, joka jatkaa rikosten tekemistä. Meidän vahva arvo on se, että on voitava uskoa jokaisen kykyyn muuttua"

 

Meillä ei ole varaa lyhytnäköiseen vesi ja leipä -ajatteluun, jossa vankia pääasiassa rangaistaan ja hänen rehabilitoimisensa jää lapsipuolen asemaan.

 

Miten Sinä lähtisit parantamaan tässä suhteessa vankeinhoitoa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Timo Tuovinen

Kyllä tällä saralla olisi työtä ja parantamista. Se vaan ei tunnu monenkaan ymmärrykseen menevän.

Timo Tuovinen

Joku systeemi että ensikertalaisen voisi tuomita johonkin vankilakouluun ja siellä ollaan kunnes jokin koulutuksen taso on saavutettu.Tietty osa yleissivistävää ja jokin osaaminen jossakin ammatissa. Tuki toimina riittävät mielenterveys toimet.
Jotain sellaista kannattaisi miettiä ja kehitellä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Oletko miettinyt sitä,että millä kriteereillä kukin on tuomittu vankeuteen?Hyvä esimerkki murhaaja -raiskaaja joka nyt vapautetaan,koska lukenut vankilassa,siis kaipa ns.opiskellut.

Eli kun suomessakin on napsahtanut mielipiteestä kakkua,mikä on mielestäsi se optimaalinen hyöty suhteessa mihin?Kun toisaalta taas seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen kajoamisesta ei tuomiot,kuten ei hengen riistämisestäkään,ole suhteessa noihinkin,paljon mitään..??

Jos tietämyksessäsi on myös sellainen aukko,että mm.kotoaan ulkoistetut nuoret saavat rangaistuksia ja vapauden rajoittamisista ,kuinka ajattelit hoitaa heidän monesti kesken jäävän koulutuksensa,ja ihmisoikeutensa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös tämä persujen huippujuristi Uotikin opiskellut valtion sisäoppilaitoksessa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Terve Aimo

Tahtoo olla niin,että aivotoiminta ns.nykymaailmassa rajoittuu siihen,kenen lauluja laulat.Pohjanmaalla oli kai ennen mielipiteitä,ja oli muuten muuallakin suomessa,nykypäivänä on ilmassa sellaista "herranpelkoa"ja jos ei minua hyväksytäkään meininkiä.Onkohan monella edes tietoa siitä,että pienet kunnat ovat muuten ihan oma murteisia,ja aivan toisilla ihmiskäsityksillä varustettuja kuin ne ns.emokunnat joihin ne on ajateltu siirrettävän.Koska se ajatus on siellä pohjalla,ja vaikka väkisin tehtävissä.

Nämä ns.sivistysvaltion paskatunkiot jäävät kääntämättä.Se tahtoo olla sillä lailla että,kuka pallila istuu ei inahda.Mitä tulee ps -puolueeseen,ei sano oikeastaan mitään,sen verran että ainoa asianajaja otti kantaa mm.suomen laittomiin huostaanottoihin.

Noistahan jokaine voi sitten ajatella mitä haluaa.Suomessa on todellakin käytäntö se,nykymaailmassa,että nyt kun tämä EU kolhoosi,koska merkel on sosialisti,DDR(muistanet että sovelletaan jo sos-terveydenhoidossa)niin sou?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Harkinnan arvoista olisi että onko rattijuopolle vankila oikea paikka (tietysti tämä katkaisee juomisen tältä aikaa tehokkaasti) vai pitäisikö asia nähdä ensisijaisesti terveydenhoitoon liittyvänä asiana. Olisiko vankilatuomion sijasta parempi vaihtoehtoinen valvottu koevapaus koulutus-, työ- tai "katkaisuhoito"-velvotteella. Kumpi malli tuottaa enemmän yhteiskuntakelpoisia ihmisiä ja vähentää tehokkaammion toistuvia rattijuopumuksia.

Voisiko osan vankilatuomioista korvata ja suorittaa esimerkiksi opiskeluvelvotteella, koulutuksella tai työvelvoitteella. Onko "sakkolaisten" vankilatuomiot järkeviä vai voisiko tuomion suorittaa jollain muulla tavalla.

Saavutettaisiinko hyötyä yhteiskunnnan taholta tehostamalla ja helpottamalla korvaushoitoon pääsemistä ja luomalla amfetamiiniriippuvaisille tehokas ja toimiva korvaushoitomalli.

Aiheuttaako mahdollinen ulkomaalaistaustaisten vankien osuuden suureneminen eri kansallisuuksien vankilajengiytymistä "oman ryhmän" edun takia ja miten tämä estetään tulevaisuudessa turvallisesti, inhimillisesti ja tehokkaasti.

Onko vangin kotiuttamiseen liittyvät asiat hoidettu kuntoon siviiliin päästessä. Näitä ovat mm. asunto, sosiaalietuuksien hakeminen, mahdollinen työnhaku, työhön paluu tai koulutuspaikka. Voisiko vankilassa järjestää esimerkiksi ammattikoulutasoista koulutusta tai suorittaa osan ammattikoulutukseen kuuluvista perusaineiden opinnoista ja näin helpottaa ja nopeuttaa jatko-opiskelua.

Onko vankiloiden olosuhteet ja turvallisuus sillä tasolla ettei tämä aiheuta tuomion istumisaikana lisää mielenterveysongelmia, velkaantumista, jengiytymistä ja yhteiskunnan ulkopuolelle kasvamista.

Onko vankien terveydenhoito kunnossa. Onko mahdollisuus saada riittävää ja moniammatillista apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin. Tällä en tarkoita mitään neurolepteillä lamaamista vaan todellista vaikuttavaa hoitoa. Keskittyä pitäisi erityisesti ADHD:n kanssa pärjäämiseen yhteiskunnassa. Tarvittaessa ADHD:n tehokas lääkehoito myös päihdetaustaisille. Onko somaattisten sairauksien hoito hyvällä tilalla mukaanlukien hyvän hammashoidon. Päihdetaustaisilla henkilöillä on jonkinverran taipumusta hoitamattomiin ja "mädäntyneisiin" hampaisiin. Hoitamattomat hampaathan ovat yhdistetty mm. tiettyisin vakaviin sydänsairauksiin jotka aiheuttavat kalliita hoitojaksoja. Kannattaako vankeusaikaa hyödyntää vankien tehostettuun somaattiseen hoitoon. Yhtenä esimerkkinä päihteettömyyttä edellyttävät C-hepatiitin hoitomuodot.

Kumpi on järkevämpää vangin ja yhteiskunnan kannalta. Pitää vankia vain vankeudessa odottamassa "tyhjänpanttina" tuomion loppumista vai käyttää tämä sama aika tehokkaasti hänen somaattisen terveydentilansa parantamiseen, mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitamiseen, koulutukseen, työkokemuksen hankkimiseen (esim. avolaitostyöt) ja yhteiskuntaan sopeutumiseen.

Onhan tietysti paljon vankeja jotka eivät halua tai pysty yhteiskuntaan sopeutumaan ja/tai tule siihen koskaan "kuulumaan". Pitääkö vankeinhoitolaitoksen toimia näiden vankien ehdoilla ja tarpeelle? Vai kannattaisiko aktiivisesti ja tehokkaasti kehittää toimintatapoja ja menetelmiä joilla pystytään tehokkaasti tukemaan niitä vankeja joilla on halua ja mahdollisuus sopeutua yhteiskuntaan.

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

Itse poistaisin huumeiden osalta käyttörangaistuksen, joka ihan suotta stigmatisoi esim. kertakokeilijan ja pilaa hänen uramahdollisuuksiaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Huumausainerikos_Suo...

Myös olisi todennäköisesti syytä harkita kohtuullisen käyttöannoksen hallussapidon depenalisointia.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Elikkä,poistaisit suomalaislapsilta lääkitykset noissa laitoksissa jne.eli hoitaisit sos-ja terveydenhoidon lakisääteiset velvollisuudet ajantasalle?Niinkö,taitaa olla haave.

Selitys löytyy:koska es.kunnat saavat VALTION rahaa lapsista,joiden oikea paikka olisi terveydenhoidon palvelut.Nyttemin nämä perheiden palvelut ovat ohjeistettu monikansallisten yhtiöiden verottomia VOITTOJA tuottavien käsiin.

Suurin osa suomalaisista nuorista (nyk.6000 vuodessa,mielenterveysongelmien takia,eläkkeelle)ovat uhreja,joita ovat käyttäneet hyväkseen huostafirmat.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Harkinnan arvoista olisi että onko rattijuopolle vankila oikea paikka (tietysti tämä katkaisee juomisen tältä aikaa tehokkaasti) vai pitäisikö asia nähdä ensisijaisesti terveydenhoitoon liittyvänä asiana. Olisiko vankilatuomion sijasta parempi vaihtoehtoinen valvottu koevapaus koulutus-, työ- tai "katkaisuhoito"-velvotteella. Kumpi malli tuottaa enemmän yhteiskuntakelpoisia ihmisiä ja vähentää tehokkaammion toistuvia rattijuopumuksia.

Sorry,nyt näkee jo ,että täysin tietämätön kirjoittaa siellä.Nämä ss-ysteemithän ovat jo suomessa käytössä.Siis yhtäkään rattijuoppoa,taparattijuoppoa jne.ei oikeasti ole pystytty ns.ehkäisemään.Se ,mikä valvonnan osuus(eli naapuri ynm.ilmiantopolitiikka)niin..

Valvonta ei lisää,ei ainakaan haaveilemaanne ihanuutta,että kukaan ei toista ,tahi tekisi ns.rikosta ,rikkomusta uudelleen.

Toimituksen poiminnat