timo hellman Vox populi, vox Dei.

Liikunnan on oltava hauskaa

 

Suomalaislapset ovat rapakunnossa. Ja rapakunto usein jatkuu niihin aikoihin,  kun aloitetaan asepalvelus ja työelämä. Kansan keskimääräinen huono yleiskunto maksaa sairauksina ja alentuneena työkykynä yhteiskunnalle miljardeja. Huono fysiikka antaa huonon ennusteen toisinaan myös depressiosta toipumiseen.

Liikunnasta tulisi siis tehdä houkuttelevaa ja hauskaa.

Yksinkertaisin korjausliike tähän on, että liikunnasta ei enää annettaisi peruskoulussa arvosanoja.

Hierarkia hyväkuntoisten ja rapakuntoisten välillä hieman hälvenisi eikä olisi enää niin paljon suorittamisen makua hyvän keskiarvon saamiseksi todistukseen. Kaikki voisivat keskittyä rauhassa yleissivistäviin oppiaineisiin liikunnan ollessa tapa tuulettaa aivosoluja luokkahuoneessa pänttäämisen jälkeen.

Vuonna 2012 Lappeenrannan lasten parlamentti ihmetteli epätasa-arvoa liikuntanumeroiden jakamisessa.

Eli aina ei ole väliä sillä,  että yrittääkö tarpeeksi vaan onko esimerkiksi urheiluseuran jäsen.

Tällainen pärstäkertoimeen perustuva, mielivaltainen rankkauskaan siis ei enää pääsisi vaikuttamaan oppilaan todistuksen keskiarvoon.

Myös Sebastian Tynkkynen on kirjoittanut ansiokkaasti aiheesta.

 

Suomi liikkeelle ja kaikki pelaa - ilman numeroiden tuijottamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Koulumatkat kävellen hiihtaen tai pyöräillen viiteen kilometriin saakka, näin oli ennen, kouluun päästiin ja sieltä kotiinkin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olisi hyvä jos liikkuminen ja harrastus voisi jatkua tasa-arvoisesti peruskoulun jälkeen kukkaroon katsomatta. Vaikka lapsuus ja joidenkin mielestä nuoruus päättyy kun täyttää 18 niin se ei poista tarvetta liikkua. Tiedän että lukiossa ja yliopistossa on liikunnallista kerhotoimintaa, mutta ammatillisella puolella liikunta rajoittuu yhden jakson (n. 2.5 kk) ja sitäkin on vain neljätuntia viikossa ja jos opiston vieressä on lukio saatetaan liikuntatunnit perua ylioppilaskirjoitusten ajaksi sillä liikuntasalille on tärkeämpää käyttöä.

Toimituksen poiminnat