timo hellman Vox populi, vox Dei.

Me ollaan hävitty tää peli

Pertti Kurikan Nimipäivien viisukarsintavoitto on herättänyt odotettavia reaktioita.

Eräät oksentavat someen vihaansa erilaisuutta ja vammaisia kohtaan, osa näistä ihmisistä mitä luultavimmin edustaaa NIMBY-ilmiön sitä osaa, joka ei halua kehitysvammaisten ryhmäkotia asuinalueelleen muunmuassa omistusasuntonsa arvon laskemiseen vedoten (noin sivumennen pitää ihmetellä, että kuinkahan moni näistä nimbyttäjistä edes osaisi arvioida asuntonsa kunnon itse).

Eräät toteavat kuin aksioomana biisin olevan "iha pathka".

Sori, tyypit. Taide pelaa mielipidekysymyksillä ja teidän subjektiiviset mielipiteenne ovat pelkkiä mielipiteitä. On ihan kriittisen massan täyttymisestä kiinni, mikä jää taiteen historiaan ja mitä myydään divarien markan laareissa viiden vuoden päästä. Se on tiede, missä pelataan sitten suurilla totuuksilla - vertaisarvioinnin kautta.

Ei se tarkoita sitä, etteikö tuota punk-biisiä saisi myös inhota. Bring it on.

Minunkaan mielipiteelläni ei ole tässä vaiheessa väliä ja se on subjektiivinen kuin se legendaarinen lestadiolaisseurojen joo-mies, mutta olen mielistynyt vanhana Cro-Magsin kuuntelijana PKN:n räminään ja karjuntaan, ja siksi äänestin heitä.

 

Eniten minua tässä minimyrskyssä ihmetyttää se,  että meiltä  monien kommenttien perusteella lähetetään artisteja häviämään.

Onko Suomi maanosan ainoa kulttuuriympäristö, jossa ihan irrallaan kulkevat ja oikeustoimikelpoiset ihmiset häviävät ennakkoon euroviisuja, MM-kisoja ja tanhufestivaaleja?

Eikö täällä tosiaan uskalla yrittää millään erilaisella ja ennalta-arvaamattomalla ilman, että puskasta kuuluu "Es sää kumminkan mittän siält saa"?

Minulle tulee tunne, että jos Pertti Kurikan Nimipäivät voittaa viisut, se voittaa ne tasan itselleen eikä valtiolliselle konformistisia maitokahvinjuojia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Joku kyllä kysyi ihan aiheellisesti, saako valitusta biisistä olla pitämättä ilman, että on vammaisten vihaaja.

Nythän käy niin, että jos ja kun tämä biisi pärjää yhtä huonosti kuin Suomen edustajat yleensäkin, täällä alkaa itku siitä, etteivät eurooppalaiset "olleet valmiita" äänestämään vammaisia. Ja se vasta on masentavaa itkua.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Lordi voitti sarjakuvahevillä, viime vuonna sen kisan voitti transu. Euroviisu on nykyisin friikkisirkus ja Pertin poppoo sopii siihen just täydellisesti. Mitenkään halveksimatta friikkejä, ei muuta kun Freak out!

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Mun mielestä ainakin saa olla pitämättä biisistä, ilman että on vammaisten vihaaja. Minunkin mielestäni PKN:ltä löytyy parempia kappaleita kuin tuo UMK:ssa esitetty, vaikkei sekään nyt silkkaa sontaa ollut. Toisaalta se oli kuitenkin parasta mitä UMK:lla oli tarjota – ei siksi että se olisi ollut niin hyvä vaan siksi kun ne kaikki muut olivat vieläkin paskempia. PKN:n Sami Hellehän tokaisi kilpailun aikana (ennen tuloksen selviämistä) muille kilpailijoille "te ootte vieläkin paskempia kuin me". Eipä tuota olisi paljon paremmin voinut sanoa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos lähtee arvioimaan ihan mitä tahansa punk-biisiä sen perusteella kuinka se on soitettu, onko siinä melodiaa, lauletaanko kivasti ja näin, ollaan aivan väärillä urilla. Punkissa kyse on asenteesta ja itse tekemisestä eikä lopputuloksesta. Punkista ei tietenkään ole kenenkään pakko tykätä, mutta on hölmöä lähteä arvioimaan sitä täysin genren ulkopuolisilla kriteereillä. Ei iskelmääkään arvioida sen perusteella kuinka ranccaa tuplabasaaria rumpali tykittää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän euroviisuissa arvioidaan biisejä ihan jollain muilla kuin punk-genren sisäisillä kriteereillä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kyllä, mutta toisaalta viisuissakin on pärjänneet artistit jotka ovat olleet jollain tavalla aitoja omia itsejään. Ei se Lordikaan olisi muuten voittanut. Ja tämä aitous on keskeistä punkissa ja näkyykin hyvin PKN:ssä myös.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Ei minulla itselläni ole mitään erityistä tuota biisiä vastaan. En vain pidä siitä, että yleisöä yritetään suvaitsemattomaksi leimaamisen uhalla pakottaa pitämään siitä tai kannattamaan sitä.

Blogin kirjoittaja voisi kertoa, missä tarkkaan ottaen on oksennettu vihaa vammaisia kohtaan.

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

Nyt.fissä, sosiaalisessa mediassa....

Tero Virtanen

Ilmeisesti sana on vapaa?

Minkä takia aneemisen haikaran näköinen vammainen mies tarjoaa totuutta?

Jos mies ei ole kelvollinen käymään lähikaupassa - miten se voisi hoitaa äänestäjän asioita?

Mielestäni aika oleellinen kysymys.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Suomellahan ei ole mitään menetettävää kun Lordi on tuhonnut maineen jo ajat sitten. Joten antaa palaa vain PKN!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Euroviisujen koko perusajatushan on suomalaisen yleisön kannalta ollut se, että skabaan lähdetään ihan helvetin yliammutuilla odotuksilla, joiden päätteeksi meidän sitten kuuluukin hävitä mahdollisimman nöyryyttävästi. Tämä on se kansallinen antikliimaksin kokemus, jota suomalaiset viisuista lähes aina hakevat ja yleensä myöskin saavat.

Toisinaan se suurin odotuksin ladattu kappale on perinteistä joutavanpäiväistä uubiduubi-poppia, kuten Krista Siegfridsin tapauksessa. Teräsbetonin kohdalla kuvio oli hiukan toinen, koska silloin suomalaiset olivat saaneet päähänsä että metalli on tämä meikäläisten kansallinen juttu, jonka osaamme tehdä erinomaisen hyvin, jota Eurooppa arvostaa ja jolla vetäistään voitto kotiin. Paitsi että ei vedetty, ja sen jälkeen olikin mukava taas kyräillä perinteiseen tapaan että voi saatanan Eurooppa minkä teit. Kaikki meni kuten pitikin!

Mikäli kuitenkin Kurikan nimipäiviin on suhtauduttu ristiriitaisesti tai joillain tahoilla peräti torjuen, niin sehän on jo virkistävä poikkeus tavanomaisesta kotimaisesta euroviisu-kuviosta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Biisi joka herättää tunteita erottuu massasta. En itse pidä punkista, mutta tällä kertaa toivotan PKN:lle hyvää sijoitusta. Se olisi yhtä virkistävän poikkeuksellista kuin venäläisten mummojen menestyminen aikanaan.

Tapani Lahnakoski

Minkähän vihaaja minä olen, kun minusta kaikki kipaleet olivat aivan surkeita?

En seurannut koko prosessia, mutta ihmettelen, kuinka huonoja ne tipahtaneet olivat.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Win-win-tilanne Suomelle. PKN on selvästi voittaja-ainesta, mutta jos voittoa ei siitä huolimatta tule, niin vammaisen punk-pändin lähettäminen kisoihin on pitkän keskisormen näyttö koko euroviisuinstituutiolle, joka on pääsääntöisesti kohdellut huonosi suomalaisia artisteja.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eiköhän se ole kuitenkin paremminkin tekohengitystä kuin keskisormen näyttöä? Nythän joku voi oikeasti taas kiinnostua katsomaan euroviisut kun on vähän säpinää. Sitä paitsi musiikillisesti on mahtava idea palata takaisin alle kahden minuutin biiseihin. Toivottavasti ensi vuonna suurin osa euroviisujen kiekumisista kestää maksimissaan sen kaksi minuuttia.

Toimituksen poiminnat